2009. február 22., vasárnap

Mit láttam a Paperworld-2009 kiállításon?

Ismét meglátogattam a Paperworld kiállítást Frankfurtban, ahol a rengeteg irodaszer mellett szépszámmal láttam olyan könyvkötészeti kisgépeket is, melyek vevőim érdeklődésre tarthatnak számot. A jelenlegi Forint árfolyan ugyan nem kedvez a gépek importból történő beszerzésének, de kellő érdeklődés esetén fontolóra veszem újabb gépek forgalmazását.

Hajtogatógépek

Jelenleg a Cyklos cég gépeit forgalmazom és felmerült, hogy nagyobb tudású gépeket is kéne kínálnom vevőimnek. "Sajnos" az általam forgalmazott Cyklos gépek olyan jó ár/érték aránnyal bírnak, hogy igen nehéz hasonló jó ajánlatot kapni és a viszonylag kis többlettudást alaposan meg kell fizetni. Ráadásul az újonan beszerzett gépek esetén nem tudom felajánlani a 250 Ft/Eur árfolyamot, mint azt a jelenleg forgalmazott gépekél (egyenlőre) teszem. Lássuk a szóba jöhető típusokat:

Martin Yale International GmbH - Intimus 2051


A3-as hajtogatógép, melynek sebessége (a dokumentáció szerint) 3.000 és 15.000 ív/óra közt szabályozható. A hajtogató táskák beállítása programozható. A gépet kb. 3.000.- Euro áron tudmám kínálni.


Uchida VF-1500






Uchida (Japán) cég felajánlott forgalmazásra egy hajtogatógépet, mely 120 X 210 -től 330 X 488 mm formátumig tud hajtogatni, a sebessége 15000 ív/óra és vákuumos szívó hevederrel veszi el a papírt. A gépet kb. 2,3 MFt-ért tudnám kínálni, amit kissé drágának találok, de más cégnél nem láttam hasonló gépet.


Hajtogatógép kereszthajtogatóművel

Olyan kisebb hajtogatógépet, amely kerszthajtogatásra is képes még magas áron sem láttam.

Legyen talán ez az egyik következő saját fejlesztésem?


Papírvágógépek
Jelenleg az RC-Systems papírvágóit forgalmazom, amivel vásárlóim elégedettek, de felmerült motoros kivitelű gépek importálásának lehetősége is.

Több "gyártó" is kínált a képen láthatóhoz hasonló gépet akár már 500 dolláros áron is. (A kiállítás zárásakor akár meg is vehettem volna ezt a gépet, talán még olcsóbban is, de nem mertem megreszkírozni, egy kb. 50 kg-os gép kicipelését a kiállításról a mindenfelé lesben álló vámosok szeme előtt.) A papírvágó egy kifejezetten veszélyes gép, és nem vagyok meggyőződve arról, hgy ezek a gépek megfelelnek az úniós előírásoknak.

Laminálógépek

Jelenleg is forgalmazok laminálógépet, de megvizsgáltam más lehetőségeket is.




A képen láthatóhoz hasonló gépeket már 600 dollárért is kínáltak, természetesen kínai "gyártók".

Hatalmas az árkülömbség egy japán gép esetén.
Már a Drupa-n is megakadt a szemem az alábbi képen látható automatikus berakású és ívrevágású laminálógépen.




Most kértem rá árajánlatot is, de a kapott 16.000.- Euro ár még engem is megdöbbentett.
Füzetkészítő és könyvkötőgépek

Martin Yale füzetkészítőgép
Csupán a fenti gépet láttam, melynek ára hasonló az általam forgalmazott Varrior gépéhez, de automatizáltsági foka alacsonyabb, úgyhogy ismét Varrior füzetkészítőket fogok vásárolni. Nagy bánatomra eladtam a legutolsó darabot is ebből a gépből és csak így döbbentem rá, hogy milyen nélkülözhetetlen és hasznos szerkezet is ez.


Fastbind megoldások


Mindig elbűvöl a Fastbind cég a kiállításokon, hogy milyen szép albumokat, könyveket lehet készíteni már kisebb szériában is, és sajnálom, hogy a magyar kiállítsokon nem képviselteti magát ilyen látványosan ez a cég. A végén még gondolkozóba esem a termékeik forgalmazásáról. A cég szinte valamennyi termékének "klónja" megvásárolható kínai forrásokból is, természetesen jóval olcsóbban (és kockázatosabban).