2011. december 4., vasárnap

Doboz készítés

Miután hírlevelünkben körkéses biegelőgépeinket dobozok készítéséhez ajánlottuk, több olvasónk is kérdezte, hogy hogyan készíthet dobozokat.
Bár nem vagyok kifejezetten csomagolástechnikai szakember, megosztok Önökel néhány bevált megoldást..

A fedeles doboz talán a legegyszerűbben elkészíthető doboz, amely készülhet hullámpapírból, kartonból vagy más hasonló anyagból.


Biegelje meg A x B méretű ívet a szélektől E távolságra.   A biegelés az anyag egy vonal mentén történő megnyomását jelenti a hajtogatás megkönnyítése céljából. ( bővebben a biegelésről: http://www.paperfox.hu/pdf/cikk-biegeles.pdf )
Használhat erre a célra egy vonalzó mellett végighúzott tompa élű kést, nagyobb mennyiségek esetén biegelőgépek használata javasolt. (pl.: http://paperfox.hu/paperfox_r-1400_biegelogep.html ) Ha a fedélnél és a doboz aljánál azonos méretű anyagból indul ki, akkor az "E" méret a fedélnél kisebb mint az aljánál.


A doboz bevagdosását végezheti ollóval, késsel vagy direkt erre a célra készült készülékkel un. szlotterrel.


Olcsóbb, jól bevált megoldás a hullámpapírból készült dobozok bevagdosására a körfűrész. Használhat körfűrészt a hullámpapír méretre vágásához is.


Figyelem! A körfűrész meglehetősen veszélyes szerkezet, feltétlenül tartsa be a biztonsági előírásokat!

A fenti módszerrel az alábbi képen láthatóhoz hasonló dobozokat készíthet. (A képen látható doboz bevagdosásait egyszerűen ollóval készítettük.)



Készíthet un. tetőfenék lapolt (TF) dobozt az alábbi képen látható forma kivágásával:


Az így készült doboz az alábbi képen láthatóhoz hasonló lesz.


Bonyolultabb formájú dobozokat sajnos nem készíthet ilyen egyszerűen. Az alábbi képen látható doboz elkészítéséhez már egyedi stancforma szükséges.


Ez a doboz egy Paperfox H-1 hengerstanc géppel  ( http://paperfox.hu/paperfox_h-1_hengerstanc.html ) készült, egy speciális, hosszabb vágóasztal és az alábbi képen látható szerszám segítségével.


A stancolásról további információt az alábbi linken talál:
http://paperfox.hu/stancolas_-_tippek_trukkok_tudnivalok.html

Nincsenek megjegyzések: